10 تکنیک یادگیری سریع و موثر
در دنیای امروزی هر لحظه شاهد پیشرفت تکنولوژی هستیم و همگام شدن با این پیشرفت بسیار عالی است. اما اگر نتوانیم بسیار سریع یادبگیریم از قافله عقب خواهید ماند. پس با ما همراه باشید تا در این مقاله 10 تکنیک یادگیری سریع و موثر را برای افزایش مهارت خود یاد بگیریم.
۱. کنترل محیط یادگیری
بعضی وقت ها میبینید که در هنگام مطالعه همه چیز خیلی خوب پیش میرود و خوب یاد خواهید گرفت و در مقابل گاهی انگار ذهنمان قفل میشود و سرعت یادگیری بسیار پایین میآید.ساختار بدن ما برای دمای بدن، خواب و توانایی ذهنی، ریتم بیولوژیکی معینی دارد. وقت هایی که کاملا هوشیار و حد آگاهی بالایی دارید شناسایی کنید و در این تایم به یادگیری مطالب جدید بپردازید. محیط های بینظم، ناامن و پراسترس قدرت هوشیاری شما را کاهش میدهند و در مقابل در محیط هایی مانند سالن مطالعه که آرام است و همه مشغول مطالعه هستند، هوشیاری و علاقه شما نیز برای یادگیری مطلب جدید افزایش می یابد.رای اینکه در بهترین حالت یادگیری باشید، یک محیط منظم، راحت و امن را برای این کار انتخاب کنید.
۲. تند خوانی
تندخوانی یکی دیگر از 10 تکنیک یادگیری سریع و موثر به شمار میرود. جالبه بدونید یک فرد عادی در هر دقیقه میتونه حدود 200کلمه رو بخونه یعنی حدود 2دقیقه برای هر صفحه. سریع است ولی چشمگیر … ؟ این سرعتیه که مردم سالها پیش برای خواندن استفاده میکردن. اما مشکلی اینجاست که اطلاعات موجود در جهان هر سال دو برابر میشه. پس راه حل چیه؟ اگر بتوانید اطلاعات رو سریعتر جذب کنید، سریع تر یاد میگیرید.
› مهارت های مهم در تندخوانی:
- بدون نیاز به تکرار کلمات هنگام خواندن متن در ذهن
- مهارتهای خواندن کلمات بهصورت گروهی
- سطحی خواندن (مطالعه پاراگراف با هدف درک مفهوم کلی بهجای مطالعهی ریزبینانه)
- استفاده از ابزار راهنما ( برای مثال استفاده از یک مداد برای دنبال کردن کلمات و سطرها هنگام مطالعه)
تند خوانی نیاز به تمرین دارد، اما زمانی که این مهارت به یک عادت در ذهن شما تبدیل شود، میتوانید حجم انبوهی از اطلاعات را در بازهی زمانی کوتاه مطالعه کنید.
۳. یادداشت برداری کنید
تاثیری که یادداشت برداری با دست برروی یادگیری دارد بسیار بیشتر از تایپ کردن ان است و دلیل ان سرعت پایین نوشتن با دست نسبت به تایپ میباشد. سرعت پایین یکی از عواملی است که باعث افزایش تمرکز و یادگیری میباشد ولی در مقابل هنگام تایپ معمولا به مفهوم کلی اطلاعات توجه نمیکنیم و روی کلمات متمرکز میشویم. برای افزایش سرعت و قدرت یادگیری، سعی بر یادداشت برداری با دست را در خود افزایش دهید.
۴. مدلهای یادگیری خود را ترکیب کنید
هر شخص از چند طریق میتواند یادبگیرد، این راه ها شامل دیداری، شنیداری، خواندن-نوشتن و لامسه میباشد. اگر شما بصورت دیداری بهتر یادخواهید گرفت بنابراین با دیدن تصاویر، نمودارها و … بهتر ان را به خاطر میسپارید. اگر با گوش دادن سریعتر یاد میگیرید، پس گوش دادن به فایل های صوتی، مصاحبهها و کتاب های صوتی در فرایند یادگیری شما تاثیر بیشتری دارد.
اگر روش یادگیری خود را بهخوبی بشناسید، میتوانید مناسبترین سیستم را برای یادگیری خود انتخاب کنید و سرعت جذب و یادگیری اطلاعات را افزایش دهید. این نکته را هم در نظر داشته باشید که اگر تمایل به افزایش سرعت یادگیری خودتان هستید میتوانید این 4 روش را باهم ترکیب کنید.مثلا اگر درحال یادگیری برنامه نویسی هستید، حین خواندن کتاب آموزشی، مطالب را با صدای بلند تکرار کنید، یک نقشهی ذهنی برای خود ترسیم کنید و بلافاصله کد موردنظر را روی کامپیوتر امتحان کنید.
۵. ارتباط ذهنی ایجاد کنید
سعی کنید بین مطالبی که قبلا یادگرفتید با مطالب جدید ارتباط برقرار کنید این روش موجب یادگیری سریع شما میشود. استفاده از کلمات مخفف یا ساختن شعر برای بهخاطرسپردن، استفاده از انواع رنگهای موردعلاقتون برای حفظ کردن الگوریتم و یا ایجاد یک تصویر در ذهنتون برای بهخاطرسپردن، تکنیکهای ایجاد ارتباط ذهنی بین مطالب هستند.
۶. به مغرتان تمرین بدهید
حتما میدونید مغز هم مانند عضلات بدن شما نیاز به تمرین دارند و هرچه بیشتر با آن تمرین کنید و از آن کار بکشید، بیشتر نتیجه خواهید گرفت. در حین یادگیری مطالب جدید برای مغزتان چالشهای جدید ایجاد کنید. همچنین میتونید از وبسایت هایی برای افزایش دقت، حافظه، تمرکز و سرعت ذهنی استفاده کنید. رچه مغز شما ورزیدهتر شود، سرعت یادگیری شما هم بیشتر خواهد شد.
۷. به موسیقی های موج آلفا گوش کنید
چهار الگو در امواج مغزی انسان وجود دارد: آلفا، بتا، تتا و دلتا. در سطح آلفا (بین ۸ تا ۱۳ هرتز) مغز ما بالاترین میزان تمرکز و بیشترین قدرت یادگیری را دارد. با گوش دادن به موزیک در برخی موارد نهچندان دلنشین در حین یادگیری، مغز شما وارد این حالت خواهد شد (دوپینگ مغزی). البته بهتر است در حین یادگیری، ترانه گوش نکنید؛ چراکه متن ترانه ممکن است تمرکز شما را به هم بریزد.
۸. تمرین ۶ ساعت بعد از یادگیری
کتاب «تافتههای جدابافته: داستان موفقیت» اثر مالکولم گلدول،برای اولین باربه مفهوم «تمرین آگاهانه و هدفمند» اشاره کرده است. در این کتاب شما با انجام تمرینات هدفمندآموختههای خود را بهچالش میکشید و مالکولم گلدول در کتاب خود با کمک مفهوم تمرین هدفمند، علت پیشرفت افراد نخبه و موسیقیدانان را توضیح میدهد.
مطالعات نشان میدهند که تغییر آهستهی روند تمرینات، بهویژه هنگام یادگیری مهارت های حرکتی، میتواند موجب سرعت گرفتن یادگیری شود با تغییر آهستهی تمرینات، اطلاعات موجود در حافظه با اطلاعات جدید تقویت شده و مطلب در مغز تثبیت میشود. بهترین زمان برای انجام تمرینات هدفمند، ۶ ساعت بعد از تمرین اول است، چراکه مغز برای تثبیت اطلاعات به ۶ ساعت زمان نیاز دارد..
۹. عملی بیاموزید و آموختههایتان را تجربه کنید
معمولا کلاس های عملی تاثیر بیشتری در یادگیری خواهند داشت. هیچچیز بهاندازه تجربهی عملی در افزایش سرعت یادگیری، تأثیرگذار نیست. وقتی هرچیزی را در کتاب خواندید، با اطلاعات و تجربهی عملی ترکیب کنید، نتیجهی بهتری خواهید گرفت. برای مثال اگر هزاران کتاب درمورد برنامه نویسی مطالعه کرده باشید تا وقتی که دست به کار نشوید و پای سیستم کد نویسی را بصورت عملی اجرا نکنید نباید انتظار داشت که به شما برنامه نویس گفته شود.
۱۰. آنچه را که یاد میگیرید، به شخص دیگری آموزش دهید
و اخرین تکنیک از 10 تکنیک یادگیری سریع و موثر این مقاله اموختن به شخص دیگر است. با یاد دادن مطالبی که مطالعه کردید با شخص دیگری، حدود ۹۰ درصد آن مطلب در ذهن شما بازیابی و تثبیت میشود.بهویژه اگر این فرایند بلافاصله بعد از یادگیری مطلب جدید باشد، در یادگیری سریع شما تاثیر چشمگیری خواهد داشت. وقتی اطلاعات خودتون را با فردی دیگر به اشتراک میگذارید علاوه براینکه مطلب جدیدی به او آموزش میدهید، خودتان هم متوجه میزان تسلطتان بر موضوع و نقاط ضعفتان خواهید شد.
اگر به چنین مقالاتی علاقه دارید به مجله آموزشی سایت مراجعه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید